Brädspel är årets julklapp till glädje för SPIEL Essen

2023-11-16 | Nyheter

I mässportföljen för Spielwarenmesse eG ingår världens största brädspelsmässa, SPIEL Essen. Intresset för mässan ökar år efter år och vid årets mässa deltog ca 1000 utställare från 55 länder, varav ett 10-tal brädspelstillverkar från Sverige. Marie Jaeger som är sverigeansvarig för SPIEL Essen är inte förvånad över att sällskapsspel blivit utsätt till årets julklapp.

”Sällskapsspel tilltalar alla åldrar och är inkluderande. Det är något man lätt kan ta med och som öppnar upp för sociala kontakter och sätter fart på fantasin. Det är trevligt att sitta tillsammans och umgås, något som i allra högsta grad behövs idag som kontrast till allt det digitala. ” säger Marie Jaeger

För trettiosjätte året i rad utser HUI Årets Julklapp. Intresset för sällskapsspel har vuxit den senaste tiden. Populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger things har drivit på intresset för såväl brädspel som rollspel. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg i undervisning och forskning. Brädspelsboomen är här för att stanna!

Sällskapsspel, till exempel i form av frågesporter, finns i dag långt utanför hemmen, till exempel på restauranger, barer och arbetsplatser, skriver HUI. – Det pågår en ständig utveckling av sällskapsspel. Gamla klassiker fortsätter att vara populära samtidigt som produktutveckling gör spelen ”fygitala”, De är både fysiska och digitala och blandar element från klassiska rollspel, brädspel och digitala spel. Ny teknik som till exempel AI bidrar till en fortsatt produktutveckling, säger Emma Hernell, VD på HUI.

Motivering årets julklapp
Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Källa: HUI